NIEUWSDe aftrek van zorgkosten
over het jaar 2017

Laat geen geld liggen!


Leven met een handicap of ziekte brengt kosten met zich mee.
Kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer.
Komen die kosten voor uw eigen rekening? Dan kunt u een deel ervan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting.
Maak er gebruik van!
Doe aangifte!

Hier een artikel van Kees Dijkman te vinden
en te downloaden in word iederInWord

of als pdf iederInPDF

Toegankelijkheid in je broekzak

Hier zijn een paar handige Apps
Parkeerregels per plaats

GHPK.nl is het meest simpele hulpmiddel dat hier besproken wordt, maar daarmee wel erg praktisch.
Aangezien het in Nederland per stad of dorp kan verschillen wat de regels zijn voor parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart, is het fijn om dat snel op te kunnen zoeken.
Het enige wat je op deze website vindt, is een tabel met alle plaatsnamen van Nederland. Wanneer je klikt op de plaatsnaam van je bestemming, krijg je simpelweg te zien of je daar op gehandicaptenparkeerplaatsen moet betalen als je een gehandicaptenparkeerkaart hebt, en of voor beide een maximum tijd geldt.
Is daar nog niet alles mee gezegd, dan wordt dit afgesloten met een korte tekst over de bijzonderheden van het parkeren in die plaats. Dat is toch alles wat je op zo‘n moment wil weten?

http://www.ghpk.nl

Parkeerplaatsen en WC‘s in kaart gebracht.

Soms is het gewoon het handigst om een "ouderwetse" plattegrond bij de hand te hebben, ook op een app. WheelMate biedt namelijk een handig overzicht van gehandicaptenparkeerplaatsen en toegankelijke toiletten via een kaart van Google-Maps. De kaart laat in eerste plaats de locatie zien waar je op dat moment bent.
Wil je echter van tevoren weten of er in de buurt een parkeerplaats of toilet geschikt zal zijn? Dan kun je het adres van je bestemming intypen en alvast onderzoek doen. Bij toegankelijke wc‘s staat meestal aangegeven in welk gebouw deze zich bevindt en of er bijzonderheden zijn. Bij parkeerplaatsen wordt over het algemeen aangegeven of er specifieke tijden gelden. Als je uiteindelijk tevreden was over desbetreffende locatie, dan kun je deze ook beoordelen in de app. Zo help je de volgende gebruiker weer verder. Om het nog beter te maken, staat deze app niet alleen in Nederland voor je klaar maar worden ook in het buitenland toegankelijke toiletten en parkeerplaatsen aangegeven

WHEELMATE App voor apple en android telefoons (gratis)

Op de site even scrollen
https://www.coloplastcare.com/nl-NL/Continentie/Levensstijl/Reizen/l3.6-Vind-toiletten-met-Wheelmate/


Toegankelijke uitjes (met korting)

De website: uitmetkorting.nl is in het verleden vaak in de media gekomen door hun geslaagde zoektocht naar "achtbaantesters" waaronder testers met een handicap – die entreekaartjes kregen om pretparken op allerlei factoren te beoordelen. Dit deden zij natuurlijke juist om uitgebreide informatie voor een overzicht op hun website te verzamelen. Uiteindelijk zijn alle populaire pretparken, dierentuinen en musea in Nederland getest.
Zo kun je zien of Attractiepark Slagharen wel rolstoelvriendelijk is, of er in Diergaarde Blijdorp een hulphond naar binnen mag en of er bij het Van Gogh Museum een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt is.
Daarnaast geven ze enkele tips die met de uitjes te maken hebben, zoals voorbeelden van stichtingen die dagjes uit organiseren en over het huren van rolstoelen op locatie.
Al metal een handige website om op te slaan en er weer eens bij te pakken wanneer je een leuke dag wil beleven.

Op de site even scrollen

https://www.uitmetkorting.nl

Onbezorgd en ongehinderd

Wanneer je een handige nummer 1-app zoekt met een antwoord op de meeste problemen rond ontoegankelijkheid, dan is Ongehinderd een aanrader. Bij deze app kun je terecht voor toegankelijkheid van horeca, winkels, sportlocaties, hotels en nog veel meer. Ook worden alle toegankelijke toiletten en invalidenparkeerplaatsen overzichtelijk weergegeven. Er is per stad een speciaal submenu voor locaties die het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid Hebben gekregen, wat ook een initiatief is van Ongehinderd.
Bij die locaties kun je er dus zeker van zijn dat de toegankelijkheid goed geregeld is. Per gebouw vind je over het algemeen korte beschrijvingen als ”entree drempelvrij” en ”invalidenparkeerplaats binnen 50 meter”.
Locaties kunnen ook door gebruikers van de app beoordeeld worden. Het staat dan aangegeven wanneer deze beoordeling gebeurd is en hoeveel sterren de locatie krijgt, vaak onderbouwd met een korte uitleg.
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 7 oktober 2027) lanceerde Ongehinderd diverse nieuwe gemeenten in de Ongehinderd app.

App voor apple en android telefoons (gratis)

http://www.ongehinderd.nl


Stressvrij naar de sport

Wil je een nieuwe sportlocatie uitproberen, maar weet je niet of je er naar binnen kan, of dat er een toegankelijk toilet is? Of weet je in eerste instantie nog niet waar je heen kan om toegankelijk te sporten? Dan kan Sportdrempelvrij je daarbij helpen.
De app laat alle sportlocaties in de buurt zien, in een lijst gerangschikt op afstand, of op een kaart. Per locatie kun je daarna zien of het er toegankelijk is (van vluchtroutes tot aangepaste douches en toiletten), of er parkeermogelijkheden zijn en of je er met het openbaar vervoer kunt komen.
Het kan soms per stad of regio verschillen hoe goed en hoeveel sportlocaties zijn beoordeeld op toegankelijkheid, maar in de basis is Sportdrempelvrij een app die sportievelingen een duidelijk overzicht kan geven.

App voor apple en android telefoons (gratis)

http://www.mulierinstituut.nl/actueel/nieuws/app-sportdrempelvrij-gratis-te-downloaden

https://www.unieksporten.nl/accommodatie-beoordelen


Gouden oude google

Kom je er met al deze apps en websites nog steeds niet uit? Misschien lukt het dan alsnog met het algemene Google Maps.
Tegenwoordig doet Google steeds meer aan het verzamelen van informatie over toegankelijkheid, door gebruikers na bezoek aan een locatie specifieke vragen hierover te stellen. Wanneer je in de app. zoekt naar een locatie, krijg je naast algemene informatie zoals openingstijden ook (onder het kopje "toegankelijkheid" ) een checklijst met ‘rolstoelvriendelijke ingang ‘ en ‘invalidentoilet‘ te zien wanneer deze aanwezig zijn.
In dat zelfde menu kun je zelf ook wijzigingen of extra informatie voorstellen als je er een bezoek hebt gebracht. Is de desbetreffende locatie nog niet beoordeeld, dan kun je eventueel zelf nog in Google-Streetview ontdekken of er een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt is en of er een drempel of trap voor de ingang ligt.

App voor apple en android telefoons (gratis)

https://www.google.nl/mapsOndanks motregen geslaagde Eurode Rolstoelwandeldag


Op zaterdag 12 augustus 2017 werd voor de 20e keer de Eurode Rolstoelwandeldag georganiseerd. De organisatie, die om beurten in handen is van Herzogenrath en Kerkrade, vond dit jaar plaats in Kerkrade. De Zonnebloem regio Kerkrade/Landgraaf heeft het stokje overgenomen van het Platform Gehandicaptenbeleid Kerkrade om deze dag te organiseren.

Lees HIER verder en bekijk de foto's.


Eurode - Rolstoelwandeldag 2017


Ook dit jaar is weer de Eurode - Rolstoelwandeldag. Dit wordt georganiseerd door de Zonnebloem - afdeling Kerkrade. U kunt zich nog tot 30-07-2017 aanmelden. Kijk hieronder de gegevens.